• 1. Voorwoord

  MST bereidt zich voor op de toekomst

  Bas Leerink,
  voorzitter Raad van Bestuur

  Nog even en dan wordt het nieuwe ziekenhuis van MST aan het Koningsplein in het Enschedese centrum opgeleverd. Het nieuwe gebouw wordt begin januari 2016 in gebruik genomen. Hoewel patiënten straks in slechts een dag verhuisd worden naar het nieuwe onderkomen, wordt er al lange tijd intensief aan de voorbereidingen gewerkt. Behalve een fraai nieuw gebouw, betekent de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis eveneens een nieuwe manier van werken. De voorbereidingen voor een succesvolle ingebruikname is ondergebracht in programma ‘Bouwen aan Beter’, onder leiding van programmadirecteur Mariska de Groot. We streven ernaar niet de huidige werkwijzen te kopiëren in de nieuwbouw, maar waar mogelijk verbeteringen door te voeren en onze werkwijze nog meer patiëntgericht te maken. Een nog hogere kwaliteit, verbeterde logistiek en nieuwe innovatieve medische technologieën. Waar mogelijk worden nieuwe werkwijzen nu al uitgetest of ingevoerd in de oudbouw. Kinderziektes worden er daarmee al zoveel mogelijk uitgehaald. We gaan natuurlijk niet over één nacht ijs, alles wordt heel zorgvuldig voorbereid. Zo wordt alle apparatuur voor ingebruikname conform richtlijnen getest. En alle medewerkers worden waar nodig bijgeschoold en getraind, zodat iedereen straks optimaal voorbereid is op de ontvangst van patiënten in het nieuwe ziekenhuis.

  Natuurlijk verandert niet alles. Wat goed is wordt behouden, maar tegelijkertijd wordt de nieuwbouw aangegrepen om waar nodig verbeteringen door te voeren. Dat gaat soms om eenvoudige dingen, zoals nieuwe bedden met comfortabele matrassen, maar ook om medische innovaties waarover MST straks in het nieuwe ziekenhuis beschikt. Zoals een hybride OK. In deze OK komen twee werelden samen. De hybride OK combineert een steriele, conventionele operatiekamer en een katheterisatiekamer. Door de twee tot op heden gescheiden werelden samen te brengen, is de opvallend ruime operatiekamer zeer breed inzetbaar voor een groot aantal verschillende behandelingen aan ondermeer het hart en de vaten. Het ziekenhuis speelt hiermee in op misschien wel één van de sterkste trends in de chirurgie, namelijk de overgang van ‘open operaties’ naar ‘gesloten procedures’ – het opereren via een bloedvat, ook wel bekend als endovasculair,

  En wat te denken van de CT-scan die straks standaard aanwezig is op de Spoedeisende Hulp, waardoor patiënten die binnenkomen in een spalk met verdenking op bijvoorbeeld rug- of nekletsel, niet meer naar een andere afdeling hoeven voor een scan, maar meteen op de Spoedeisende Hulp geholpen kunnen worden, waarmee de tijd tot diagnose flink ingekort wordt. De Spoedeisende Hulp krijgt op de nieuwe locatie een gezamenlijke ingang met de Huisartsenpost. “Patiënten komen via één deur binnen, de Spoedpost, waarna hier beoordeeld wordt welke zorg nodig is.”

  Dat het nieuwe ziekenhuis in Enschede veel meer is dan enkel een nieuw gebouw zal duidelijk zijn. In deze jaarimpressie komen vele medewerkers aan het woord, die u elk vanuit hun eigen achtergrond zullen vertellen over de veranderingen en verbeteringen die het nieuwe gebouw met zich meebrengen. MST bereidt zich voor op de toekomst en daar vertellen wij u graag over!

   

Skills